סטרס הוא חלק בלתי נפרד מחיינו, תופעה המשפיעה על 46% מהעובדים בישראל שחווים לחץ בעבודתם. בעוד שקיימים סוגים שונים של סטרס - חיובי, מועיל ושלילי, הדרך להתמודדות עימו טמונה בשילוב של שיטות מבוססות מחקר הכוללות פעילות גופנית, מדיטציה, שינה איכותית וחיבור לטבע. שינויים קטנים אלה בהרגלי היומיום יכולים להוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים ובהתמודדות עם לחץ.
סטרס הוא חלק בלתי נפרד מחיינו, משהו שפשוט למדנו לשאת כחלק משגרת היומיום.
לא פחות מ-46% מהעובדים בישראל מדווחים שהם חשים לחץ בעבודה, ואחד מכל חמישה מועסקים מרגיש שהבריאות שלו נפגעת מהלחץ הזה. (הלמ"ס 2016).
אז מה זה בעצם סטרס?
בואו נרגיע לרגע – סטרס הוא לא מחלה. זו בסך הכל תגובה טבעית של הגוף שלנו לדברים שקורים סביבנו. כמו מערכת אזעקה פנימית, אם תרצו. ד"ר האנס סלייה, אנדוקרינולוג – מחוקרי הסטרס המובילים בעולם, הגדיר אותו כ"תגובה של הגוף לדרישות המשתנות סביבו, בין אם הן שליליות או חיוביות". הכוונה בכך היא שקיימים סוגים שונים של סטרס: חיובי, מועיל ושלילי.
- סטרס חיובי: זה מה שאנחנו מרגישים כשאתם זוכים בתחרות, מקבלים קידום, או אפילו נשיקה… כן, גם זה יכול להלחיץ אותנו.
- סטרס מועיל: זה מה שגורם לנו להתרכז לפני מבחן או להיות סופר יעילים בתחילת פרויקט חדש. זה הסטרס ה"טוב", שדוחף אותנו קדימה.
- סטרס שלילי: הוא זה שמקושר למצבי מצוקה וגורם לנו להרגיש לא טוב כשאנחנו נתקלים במצב מאיים או לא נעים.
מה גורם לנו להרגיש לחוצים?
הטלפון בעבודה לא מפסיק לצלצל, תיבת המייל עולה על גדותיה, הדדליין של הפרויקט עבר לפני חצי שעה והבוס כבר שואל מה קורה עם זה. נשמע מוכר? זה נקרא לחץ אקוטי – הוא קצר וחולף. אבל אם זה קורה כל יום? אז אנחנו עלולים לחוות לחץ כרוני וזה כבר עלול לפגוע בבריאות שלנו.
ישנם שני סוגים עיקריים של גורמי לחץ:
גורמי לחץ "רציניים": בעיות כלכליות, קשיים בעבודה, אובדן, משברים ביחסים, מצבי חירום ומחלות קשות.
גורמי לחץ "קטנים": אתגרים שגרתיים כמו גידול ילדים, ניהול כלכלת הבית ואיזון בין עבודה למשפחה. אבל חשוב לזכור שגם לחצים קטנים שלא מזוהים ומטופלים בזמן, עלולים להצטבר ולהשפיע לרעה על הבריאות שלנו.
חשבו על זה ככה: אנחנו כמו גשר. כל גורם לחץ הוא עוד משקל על הגשר. בהתחלה הכל בסדר, אבל אם נוסיף עוד ועוד משקל? הגשר יתחיל להתעקם, להיסדק, ובסוף – לקרוס. אז כדאי לשים לב לסימנים המוקדמים, לפני שמגיעים לנקודת השבירה.
עוד עבודה מעניינת – לא כולנו מגיבים אותו דבר לסטרס. זה קשור לגנים, לאישיות, ולחוויות שעברנו בחיים. אז אל תתפלאו אם החבר שלכם נראה רגוע לגמרי במצב שאתם מרגישים בו כמו בתוך סיר לחץ. אז מה עושים עם כל הידע הזה? קודם כל, לנשום עמוק. ואז כדאי גם להכיר כמה שיטות מבוססות מחקר להתמודדות עם סטרס.
8 דרכים מבוססות מחקר להתמודדות עם סטרס
- תזיזו את הגוף
לא, לא צריך להירשם למרתון. אפילו הליכה קצרה יכולה לעשות פלאים. למה? כי הגוף שלנו משחרר אנדורפינים – מעין "סמי אושר" טבעיים שגורמים לנו להרגיש טוב. בנוסף מחקרים מראים שפעילות גופנית גם מורידה את רמות הקורטיזול, הורמון הסטרס, ותורמת לתחושת רגיעה כללית.
- קחו נשימה
מדיטציה ומיינדפולנס הן טכניקות מוכחות להפחתת סטרס. מדובר בפשטות על לשבת בשקט ולהתמקד בנשימה. זה כמו חדר כושר למוח, שעוזר לו להתמודד טוב יותר עם לחץ. מחקרים מראים כי תרגול קבוע משפר את היכולת שלנו להתמודד עם מצבי לחץ ומגביר את יכולתנו להישאר ממוקדים.
- תנו מנוחה למוח
שינה איכותית היא כמו לחיצה על כפתור ה"ריסט" של הגוף והמוח. בלעדיה, אנחנו הופכים לגרסה עצבנית של עצמנו. במהלך השינה, הגוף שלנו מתחדש ומאזן את מערכות הגוף, מה שמאפשר התמודדות טובה יותר עם לחצי היומיום.
- מלאו את הדלק הנכון (לגוף שלכם)
תזונה מאוזנת חשובה לא רק לשרירים, אלא גם לתפקוד מיטבי של המוח שלנו שצורך כ-20% מהאנרגיה הכללית של הגוף. מחקרים מראים כי דיאטה המבוססת על ירקות, פירות, דגים, אגוזים וזרעים, יכולה לשפר את הבריאות מנטלית ולהפחית תסמיני סטרס וחרדה.
- תמצאו זמן לחברים
קשרים חברתיים חזקים ותמיכה רגשית הם גורמים מרכזיים בהפחתת סטרס. מחקרים מראים כי אנשים עם רשת חברתית תומכת מתמודדים טוב יותר עם מצבי לחץ ומדוחים על רמות גבוהות יותר של אושר ובטחון.
- תתחברו לטבע
הטבע הוא כמו מטען טבעי לגוף ולנפש ואפילו טיול קצר בפארק יכול לעשות פלאים. מחקרים מצביעים על כך ששהייה בטבע, גם לזמן קצר, מורידה את רמות הקורטיזול, מפחיתה את רמות סטרס, משפרת את מצב הרוח ומגבירה תחושות של רוגע ושלווה.
- אל תשכחו לצחוק
צחוק הוא כלי יעיל להפחתת סטרס, בזכות השפעתו על מערכת העצבים וההורמונים בגוף. הוא משחרר אנדורפינים, המגבירים תחושת הנאה ומפחיתים כאב, ומוריד את רמות הקורטיזול. אז תראו קומדיה, תספרו בדיחות, תצחקו על עצמכם. זו אולי הדרך הכי כיפית להילחם בסטרס.
- הפחיתו בקפאין ואלכוהול
כן, הקפה הזה בבוקר נראה כמו מציל חיים. אבל יותר מדי ממנו יכול דווקא להגביר חרדה. ואלכוהול? הוא אולי מרגיע לרגע, אבל יכול להחמיר סטרס בטווח הארוך. אז קחו את שניהם בפרופורציות – הגוף שלכם יודה לכם.
זכרו, ההתמודדות עם סטרס היא מרתון, לא ספרינט. אז קחו נשימה עמוקה, מצאו איזו שיטה עובדת לכם הכי טוב, ותתחילו את המסע. אתם כבר בדרך הנכונה!