מתח ולחץ
מכניסים רוגע לחיים
העבודה, הילדים, המצב… מרגישים שלפעמים זה פשוט יותר מדי בשבילכם?
מתח ולחץ (סטרס) הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו – תגובה טבעית של הגוף שנועדה לסייע לנו להתמודד עם אתגרי היומיום.
אבל כשהמתח הולך ומצטבר לאורך זמן, הוא עלול להשפיע לרעה על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. זה בדיוק הזמן להוריד את מפלס הלחץ.

איך יודעים אם סובלים ממתח ולחץ?
סימנים לכך שאתם עלולים לסבול ממתח ולחץ כוללים תחושת עייפות מתמדת, חוסר שינה, כאבי ראש, שינויים במצב הרוח, ירידה בתיאבון או אכילת יתר, וקשיי ריכוז. אם אתם מרגישים שהמתח משתלט עליכם ומפריע לחיי היומיום, זה סימן שחשוב לטפל בכך.
למה חשוב להוריד את מפלס המתח?

סובלים מסטרס? אתם לא לבד!
כמעט 1 מכל 2 עובדים בישראל מעל גיל 20 חווים מתח או לחץ נפשי
על פי מחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה מנוב' 2023
בריאות פיזית
מתח כרוני עלול להעלות את לחץ הדם, להחליש את מערכת החיסון, לגרום לבעיות בעיכול, להביא לעייפות, דיכאון, חוסר ריכוז ותשישות ולייצר מתח בשרירים ואפילו כאבים כרוניים.
בריאות נפשית
מצב מתמשך של לחץ ומתח עלול להוביל לחרדה, לדיכאון ולהתפתחות או החמרה של הפרעות נפשיות אחרות. מתח ממושך מפחית את היכולת להתמודד עם קשיי החיים ומגביר את תחושת חוסר האונים.
תפקוד קוגנטיבי
מתח משפיע על היכולת לחשוב בבהירות, לזכור ולקבל החלטות נכונות. מצבי מתח גורמים לעומס על המוח ומגבילים את יכולת הריכוז ואת כושר הזיכרון.
למה זה קורה לנו?
הגורמים למתח וללחץ יכולים להיות מגוונים. זיהוי הסיבות למתח ולחץ הוא הצעד הראשון בהתמודדות ובמציאת דרכים למניעתם.
אירועים משמעותיים בחיים
שינויים צפויים ובלתי צפויים בשגרה המוכרת, כמו מוות של אדם קרוב, בעיות בריאות, התחלת עבודה חדשה או אפילו מעבר דירה.
אתגרים במשפחה וביחסים
קשיים ביחסים עם בני הזוג, עם הילדים, עם חברים או עם בני משפחה – כמו חוסר תקשורת, ריבים או חוסר תמיכה רגשית.
מצב בריאותי
בעיות בריאותיות אצלנו ואצל היקרים לנו עלולות לגרום לסטרס באופן ישיר או עקיף: מחלות כרוניות, כאבים מתמשכים או מחלות קשות.
אחריות ועומס יתר
עבודה תובענית, שעות עבודה ארוכות, חוסר ביטחון תעסוקתי, קונפליקטים עם קולגות או מנהלים וניהול לוח זמנים עמוס שבו אין זמן לפנאי ולמנוחה.
מצבי חוסר ודאות
המצב הביטחוני והמצב הכלכלי יכולים לגרום לנו לחשוש מהעתיד, לחוש חוסר ביטחון לגבי החלטות חשובות בחיים או לחשוש ממצב של חוסר שליטה.
איך מפחיתים מתח?
ניהול נכון של המתח תורם לבריאות הכללית, לרווחה הנפשית ולשיפור איכות החיים.
הנה כמה טיפים מהמומחים שלנו:

להפחית גורמי מתח
נסו לזהות את גורמי המתח העיקריים בחיים שלכם ולשנות את הסביבה או למצוא דרך אחרת הימנע מהם. לדוגמה: הגבילו צריכת חדשות ורשתות חברתיות לזמנים מוגדרים ביום, ארגנו את סביבת העבודה שלכם כך שתהיה נעימה ומסודרת יותר, למדו לומר "לא" למטלות או התחייבויות שאינן הכרחיות ומעמיסות עליכם.

לבצע פעילות גופנית
לא חייבים להירשם לחדר כושר או לרוץ מרתון - גם פעילות גופנית בעצימות נמוכה כמו הליכה משחררת אנדורפינים, שמשפרים את מצב הרוח ומפחיתים מתח ולחץ. מה שחשוב זאת ההתמדה.

לתרגל שיטות הרפיה
תרגילי נשימה עמוקה, מדיטציה, יוגה או דמיון מודרך יכולים להרגיע את הנפש ולהפחית מתח. נסו אפליקציות מיינדפולנס שמדריכות איך לשלב טכניקות של הרפיה בחיי היומיום.

לשנות הרגלי תזונה
תזונה מאוזנת מסייעת לשמור על רמות אנרגיה יציבות ולהפחית תחושת עצבנות. נסו להקפיד על מזון בריא עשיר בנוגדי חמצון, חלבונים ושומנים מהסוג הטוב - ולהימנע מצריכת יתר של קפאין, סוכר ואלכוהול. במקביל מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי ובמידת הצורך להוסיף תוספי תזונה מתאימים כדי להשלים חוסרים של הגוף ולסייע לחזק אותו.

להקפיד על שינה טובה
לא מצליחים להירדם? מתעוררים מוקדם מדי או לא ישנים טוב? שינה איכותית תורמת להורדת רמות המתח ולכן חיונית לטיפול במצב.