זיכרון

מרעננים את הזיכרון

מרבים לשכוח דברים? מתקשים להתרכז? מרגישים שהזיכרון לא מה שהיה פעם?

ירידה באיכות הזיכרון משפיעה על כל תחומי החיים, מהעבודה ועד ליחסים האישיים.

אבל אל דאגה – בכל גיל אפשר לשפר יכולות קוגניטיביות ולהשיב את הביטחון בזיכרון שלכם.

איך יודעים אם סובלים מירידה בזיכרון?

סימנים לכך שיכולות הזיכרון שלכם הולכות ונחלשות כוללים שכחה של אנשים, משימות ואירועים שקרו לאחרונה, קושי להיזכר איפה הנחתם חפצים, קושי ללמוד מידע חדש, בלבול בזמן ובמקום, וגם שינויים במצבי הרוח. אם אתם שמים לב לקיומם של תסמינים אלה או רוצים למנוע אותם, כדאי וחשוב לטפל בירידה בזיכרון.

למה חשוב לחזק את הזיכרון?

מתקשים לזכור? אתם לא לבד!
1 מכל 5 אנשים יחוו ירידה קוגניטיבית קלה המתבטאת בשינויים בזיכרון ובחשיבה.

על פי מחקרים מהעולם

בריאות פיזית

שמירה על הזיכרון מגנה עלינו מפני מגוון בעיות גופניות, כולל מניעה ודחייה של מחלות. בנוסף היא מגנה עלינו מפני סיכונים בחיי היומיום ומאפשרת לנו לחיות חיים בריאים ומספקים יותר.

בריאות נפשית

ירידה בזיכרון עלולה לגרום להופעת הפרעות נפשיות כמו חרדה ודיכאון. לעומת זאת, חיזוק הזיכרון עוזר לשמור על איכות חיים, כולל מערכות יחסים, ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות.

תפקוד קוגנטיבי

מניעת פגיעה בזיכרון עוזרת לנו לשמור על עצמאות ולהמשיך לתפקד בחיי היומיום. בנוסף, שמירה על איכות הזיכרון יכולה למנוע או לדחות סיכון לדמנציה ומחלות אחרות.

למה זה קורה לנו?

הגורמים למתח וללחץ יכולים להיות מגוונים. זיהוי הסיבות למתח ולחץ הוא הצעד הראשון בהתמודדות ובמציאת דרכים למניעתם.

התבגרות טבעית

ככל שמתבגרים, רמה מסוימת של ירידה בזיכרון היא תופעה טבעית ושכיחה. זה מתרחש כתוצאה משינויים בתפקוד ובמבנה המוח. במקרה כזה צפויה פגיעה בזיכרון לטווח הקצר.

מתח וחרדה

מתח מתמשך עלול לגרום לעלייה ברמה של הורמון הקורטיזול ולפגיעה באזור ההיפוקמפוס במוח, שאחראי על הזיכרון. חרדה מקשה עלינו להתרכז ולשלוף מידע.

מצב בריאותי

מחלות הפוגעות באופן ישיר בתפקוד הזיכרון כמו אלצהיימר, דמנציה ופרקינסון. אך גם מצבים בריאותיים שגורמים לירידה בזרימת הדם למוח עלולים לשבש את יכולות הזיכרון.

חסך בשינה

שינה מספקת ואיכותית חיונית לשמירה על תפקוד הזיכרון. מחסור בשינה טובה מפריע לביסוס הזיכרון, לאחסון המידע ולקושי בשליפתו בשעת הצורך.

תזונה לקויה

מחסור ברכיבי תזונה חיוניים כמו נוגדי חמצון, ויטמינים ואומגה 3 עלול לפגוע בפעילות המוח וליצור בעיות זיכרון. צריכה מוגזמת של אלכוהול פוגעת גם היא ישירות בכישורי הזיכרון.

תרופות

תרופות המלוות בתופעת לוואי של פגיעה בזיכרון, ובהן תרופות פסיכיאטריות, כדורי הרגעה, אנטיהיסטמינים ועוד. גם שילוב לא מבוקר של תרופות עלול להוביל לתופעה דומה.

איך שומרים על הזיכרון?

מניעת פגיעה בזיכרון תורמת לבריאות הכללית, לרווחה הנפשית ולשיפור איכות החיים.

הנה כמה טיפים מהמומחים שלנו:

לאתגר את המוח

לאתגר את המוח

אתגרים מנטליים כגון פתרון תשבצים, קריאה, רכישת מיומנויות חדשות או אפילו נגינה, מעודדים יצירת קשרים עצביים חדשים ומחזקים את הקיימים. בנוסף, אינטראקציות חברתיות ושיחות משמעותיות מהוות גירוי מוחי חשוב, התורם לשיפור הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי הכללי.

להפחית מתח

להפחית מתח

כדאי לשמור על איזון בריא בין עבודה ומנוחה ולמצוא יותר זמן לפעילויות פנאי חיוביות. בנוסף, תרגילי נשימה עמוקה, מדיטציה או מיינדפולנס יכולים להוריד את רמות הקורטיזול הפוגע בזיכרון.

לעשות ספורט

לעשות ספורט

לא חייבים להירשם לחדר כושר או לרוץ מרתון – גם פעילות גופנית בעצימות נמוכה כמו הליכה, שחייה או יוגה משפרת את זרימת הדם למוח ומעודדת צמיחה של נוירונים חדשים בהיפוקמפוס.

לשמור על סדר

לשמור על סדר

אין שום בושה בשימוש בעזרים כמו יומנים, רשימות ואפליקציות ייעודיות כדי לתעד ולנהל את סדר היום שלכם, כולל משימות, פגישות ותאריכים חשובים. אלה יכולים להפחית את העומס המנטלי על הזיכרון שלכם. גם הקפדה על סביבה מסודרת עוזרת להתרכז במה שחשוב.

לאכול בריא יותר

לאכול בריא יותר

הקפידו לצרוך יותר מזונות העשירים ברכיבי תזונה חיוניים כמו ויטמינים, נוגדי חמצון וחומצות שומן עשירות. בנוסף, שימו לב לשתייה מרובה של נוזלים, שיכולה למנוע התייבשות שפוגעת בתפקוד הזיכרון.

להקפיד על שינה טובה

להקפיד על שינה טובה

שינה איכותית של 7-9 שעות בלילה חיונית לביסוס הזיכרון, בתהליך בו זיכרון קצר טווח הופך לארוך טווח. בשלבי השינה העמוקה, המוח מעבד ומארגן את המידע, מחזק קשרים עצביים, מסלק מידע מיותר ומשפר את יכולת הזכירה והשליפה העתידית.